top of page
Dots
Linda Nissi kuva LSSY (1)-2.jpg

Linda Nissi

Pään ja kaulan

alueen syövän ennustetekijöistä

tarvitaan tietoa

Olen Linda Nissi. Opiskelin lukion jälkeen lääkekehitystä biolääketieteen koulutusohjelmassa Turun yliopistossa. Sosiaalisena ihmisenä aloin kuitenkin kaivata myös käytännön potilastyötä ja vaihdoin kandivaiheen jälkeen lääkärin opintoihin. Olen siis koulutukseltani luonnontieteiden kandidaatti ja lääketieteen lisensiaatti. Valmistuin lääkäriksi vuonna 2018. 

 

Syöpäsairaudet alkoivat askarruttaa minua jo nuorena sukulaiseni sairastuttua rintasyöpään. Syöpäsolujen hämmästyttävä kekseliäisyys on ihmetyttänyt minua opintojen alkuajoista lähtien. 

 

Pään ja kaulan syövistä erityisesti suunielusyövän ilmaantuvuus on voimakkaassa kasvussa. Nämä kasvaimet ovat erityisen hankalia myös sijaintinsa vuoksi, koska pään ja kaulan alueella sijaitsee useita olennaisia toimintoja kuten hengittämistä, syömistä ja puhetta mahdollistavia rakenteita. Taudit vaikuttavat usein myös potilaan ulkonäköön, identiteettiin ja mahdollisuuteen vuorovaikuttaa muiden kanssa. Vaikka pään ja kaulan alueiden syöpää sairastavien ennusteessa on tapahtunut jonkin verran parannusta, on kuolleisuus edelleen verrattain korkea.

 

Saamani apuraha myönnettiin hankkeeseen Pään ja kaulan alueen syöpien hoitovastetta ennustavat biomarkkerit, joka on myös väitöskirjani aihe. Biomarkkerit ovat merkkiaineita, joilla saadaan tietoa syöpäkasvaimen kasvutavasta. Tätä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi syöpähoitojen oikeanlaiseen mitoitukseen.

 

Vuonna 2017 alkanut väitöskirjaprojekti alkaa olla vihdoin loppusuoralla ja suunniteltu väitösajankohta on syyskuussa 2024.

 

Monialaista tutkimustyötä

Ohjaajani ovat syöpätautien emeritusprofessori Heikki Minn, korva-, nenä- ja kurkkutautien professori Heikki Irjala ja dosentti Sami Ventelä. Myös dosentti Tove Grönroos Turun PET-keskuksesta on ollut mukana väitöskirjaprojektini alusta asti. Tutkimustyöni aikana olen päässyt tekemään yhteistyötä lukuisten muiden tutkijoiden kanssa.

 

Pään ja kaulan alueen syöpien hoito tapahtuu syöpä- ja korvalääkärien tiiviissä yhteistyössä. Lisäksi olen väitöskirjani eri osatöissä tehnyt yhteistyötä muun muassa fyysikkojen, biologien ja patologien kanssa.

 

Väitöskirjaprojektin alussa vietin paljon aikaa Turun yliopiston ja Tyksin tiloissa. Työn myöhemmissä vaiheissa modernit etäyhteydet ovat tuoneet joustavuutta oman sijainnin suhteen.

 

Mikä on tämän apurahan merkitys työllesi?

Useat tutkijalääkärit tekevät tutkimustyötä käytännön potilastyön ohella, mikä voi tehdä arjesta ajoittain aika kiireistä. Apuraha mahdollisti minulle hetken tauon potilastyöstä. Sain keskittyä ja syventyä hetkellisesti vain tutkijantyöhön. Tästä oli suuri apu väitöskirjani loppuunsaattamisessa. Haluankin välittää kiitokset kaikille syöpätutkimusta tukeneille!

 

Mitä muuta elämääsi kuuluu kuin tutkimusta?

Olen pienen pojan äiti. Lisäksi perheeseen kuuluu puoliso ja energinen, elämäniloinen koira. Vapaa-ajalla nautin luonnossa liikkumisesta.

 

LL Linda Nissi sai 5 000 euron apurahan Atte Varjon muistorahastosta.

bottom of page