top of page
Dots
Johanna_Hynninen-2.jpg

Johanna Hynninen

Tekoälyllä tarkempia havaintoja munasarjasyövän luonteesta

Olen Johanna Hynninen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja gynekologisen onkologian dosentti. Valmistuin lääkäriksi Turussa vuonna 1998 ja suoritin lääketieteen tohtorin tutkinnon vuonna 2015. Väitöskirjani käsitteli PET/TT-kuvantamisen käyttöä munasarjasyövän levinneisyyden ja hoitovasteen arvioinnissa.

Työskentelen Tyksin Naistenklinikassa apulaisylilääkärinä ja hoidan gynekologisia syöpäpotilaita. Työhöni kuuluu muun muassa leikkaushoitoja ja solunsalpaajahoitojen suunnittelua. Aiemmin olen toiminut erikoistuvana lääkärinä Satasairaalassa Porissa ja  Tyksissä. Valmistuttuani gynekologiksi ryhdyin tekemään gynekologisen onkologian lisäpätevyyttä. Minua kiinnosti alan monipuolisuus ja kirurgisen hoidon kehitys. Naistentautien professori Seija Grénman houkutteli minut myös syöpätutkimuksen pariin. Olen iloinen, että ryhdyin tutkijaksi kliinisen työn ohessa, sillä se tuo todella paljon uutta näkökulmaa potilastyöhön.

 

Munasarjasyöpä on hankalasti hoidettava tauti, joka usein löytyy vasta levinneessä vaiheessa. Vaikka tauti vastaa yleensä alkuun solunsalpaajahoidoille, se uusii usein ja pitkäaikaisennuste on huono. Vedän Tyksissä kansainvälistä DECIDER-tutkimusta, jossa pyrimme selvittämään kasvainten genomisia piirteitä ja löytämään uusia hoitoja potilaille, joille perinteiset lääkehoidot eivät tehoa. 

 

Tekoäly avuksi yksilöllisen hoidon saamiseen

Olisi tärkeää, että jo ennen hoidon alkua pystyisimme löytämään ne potilaat, joiden kasvaimeen tavallinen hoito ei tehoa, jotta voisimme yrittää löytää heille yksilöllisiä hoitoja. Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen rahoittamassa tutkimuksessa Radiomiikka levinneen munasarjasyövän ennusteen ja kasvaimen heterogeenisuuden arvioinnissa pyrimme ennen leikkausta otettavasta TT- eli tietokonetomografiakuvasta selvittämään kasvainten yksilöllisiä piirteitä. Radiomiikka on tekoälyä hyödyntävä keino, jolla voidaan löytää TT-kuvista sellaista tietoa kudosten tilanteesta ja sairauksien luonteesta, jota ei aiemmin ole voitu erottaa. Tekoälyä hyödyntävä eli AI-pohjainen analyysi erottaa kuvista nimenomaan näitä piirteitä, joita ihmissilmä ei näe. 

 

Tutkimusryhmääni Turussa kuuluvat radiologi Jaakko Vanhatalo, lääketieteen lisensiaatti ja diplomi-insinööri Veli-Matti Isoviita ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna Rajavuori. AI-analyyseissä teemme yhteistyötä professori Sampsa Hautaniemen kanssa Helsingin Yliopistosta. Lisäksi DECIDER-konsortioon kuuluu tutkimusryhmiä ja tutkijoita Tanskasta, Ranskasta, Italiasta, Saksasta, Espanjasta ja Ruotsista.

 

Fyysisesti työskentelen Tyksin Naistenklinikassa Majakkasairaalassa ja tutkimusryhmä Turun yliopiston puolella Medisiina D:ssa. Omaan elämään kuuluu muutakin kliinisistä potilastyötä, perhe ja neljä lasta joista nuorin on 10-vuotias. Vapaa-aikanani liikun mielelläni ystävien kanssa.

 

Apurahan turvin uusia mahdollisuuksia tutkimustyölle

Lounais-Suomen Syöpäyhdistys tekee erittäin tärkeää työtä lounaissuomalaisten potilaiden hyväksi ja Lounaissuomalaiset Syöpäjärjestöt on tärkeä tukija meille paikallisille syöpätutkijoille. Saamamme apuraha on tärkeä, sillä sen turvin lääkäritutkijoiden on mahdollista pitää taukoa kliinisestä työstä ja keskittyä tutkimukseen.

bottom of page